Altijd als eerst op de hoogte via social media! Facebook Instagram Twitter 
   
    Logo Moestuin Sliedrecht      
HOME    DE MOESTUIN    MEEDOEN    EDUCATIE    SPONSOREN    CONTACT
         
     

 

   
           
   

Educatie en participatie

   
   


Elk jaar stellen wij 100 schooltuinen ter beschikking voor leerlingen van groepen 5 en 6 uit het basisonderwijs. Ook bieden wij als leer-werkbedrijf stage plaatsen aan leerlingen van het middelbaaronderwijs en HBO. Daarnaast geeft een taalvrijwilligers wekelijks Nederlandse les aan onze taal-werk stagiaires Zoek jij een leuke gezellige leer-werkplek, neem dan hier contact met ons op.

Educatie
   
         
   

Leerwerkbedrijf en stages

Sinds 2015 is onze moestuin een erkent leerwerkbedrijf. Via stichting MEE en de Regionale Sociale Dienst werken vrijwilligers vanaf 18 jaar onder begeleiding op de tuin in het kader van de participatie. Het doel ervan is om de doelgroep te activeren op sociaal maatschappelijk gebied. Het project heeft als tweede doel om alle participanten basis- en of nieuwe sociale vaardigheden aan te leren, eventueel naast werknemersvaardigheden en vakvaardigheden. In het kader van participatie werken we ook samen met GGZ instelling, Yulius en het ASVZ.
   
   


   
     

Schooltuinproject groep 5 en 6

Leerlingen uit groepen 5 maken kennis met de schooltuinen en leren wat gezonde voeding is, hoe het groeit en wat er nodig is om de groei te bevorderen op een biologische en natuurlijke manier. Alle scholen zijn enthousiast en hopen in de toekomst steeds weer op de tuin te mogen werken. Hiermee dragen we bij aan educatie en gezondheid. En niet alleen bij de kinderen maar ook in het huisgezin want de oogst gaat natuurlijk mee naar huis. Ouders helpen gelukkig mee om ook in de vakanties de tuinen onkruid vrij te houden. Zo zie je maar hoe belangrijk de vrijwilligers voor onze tuin zijn.

   
     

   
   

 

   
   

Natuur Milieu en Educatie Centrum (NME)

   
   

Het Natuur Milieu en Educatie Centrum (NME), gevestigd op de Charlotte van Byerlandthoeve, helpt bij de educatie voor de schooltuinen en verwerkt samen met de kinderen producten uit de moestuin. Er wordt soep gekookt en salade gemaakt zodat kinderen ook gelijk de link leggen met de oogst van de tuin. Ook wormen onderzoek en het opkweken in kleine potjes van bijvoorbeeld bonen horen bij de activiteiten in dit samenwerkingsproject. Kinderen uit groep 5 komen voordat zij naar de tuin gaan eerst samen bij het NME centum en gaan daarna met het geleerde naar de moestuin. Zo ontstaat er een goede samenwerkingsrelatie op educatief gebied.

   
   

 

   
   

Maatschappelijke stageMaatschappelijke stage
Hoewel het niet meer verplicht is zijn wij toch elk jaar weer blij met leerlingen die zich bij ons aanmelden voor maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage gaat om het doen van vrijwilligerswerk. Dit vindt vooral plaats in de non-profitsector: bij een vrijwilligersorganisatie, vereniging, instelling of maatschappelijke organisatie. En dus ook bij ons op de moestuin. Ook voor gewone stage kun je bij ons terecht. Maar ook als je vanuit het speciaal onderwijs stage bij ons wil lopen.

Teambuilding
Onze tuin is ook geschikt voor teambuilding van kleine groepen. Heeft u interesse in een 'bedrijfsuitje' op de Sociale Moestuin? Laat u informeren, kom eens langs of neem contact met ons op. 

Ouderen projecten
Op dit moment zijn we hard bezig met de ontwikkeling van leuke knutseldagen voor ouderen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een kerststukje onder begeleiding.

MVOSociaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
In een serie van nu twee jaar heeft de Ondernemersvereniging van de WoonBoulevard Sliedrecht voor 500 euro aan oogst kaarten van de Sociale Moestuin geschonken aan de Voedselbank. Een initiatief wat hopelijk ook door andere ondernemers gevolgd wordt. Ook de gereformeerde kerk heeft gebruik gemaakt van de schenkingsmogelijkheid van de oogstkaarten.

Aan de Voedselbank Sliedrecht wordt met regelmaat groenten van onze tuin gedoneerd. De afgelopen jaren c.a. 6 keer per jaar.

Rabokas
RABOKAS

Via de Rabobank is er een glaskas geschonken die wij natuurlijk de RABOKAS noemen. In deze kas kweken wij onze plantjes voor en kweken wij onder andere tomaten, aubergines en kouseband.

 

   
   

   
         
    ADRES Lijsterweg 70,
3362 BK Sliedrecht
EMAIL info@socialemoestuin.nl   Webdesign: Devaca