Altijd als eerst op de hoogte via social media! Facebook Instagram Twitter 
   
    Logo Moestuin Sliedrecht      
HOME    DE MOESTUIN    MEEDOEN    EDUCATIE    SPONSOREN    CONTACT
         
     

 

   
           
   

Sociale Moestuin Sliedrecht

   
   


De Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht streeft ernaar om middels een toegankelijke, inspirerende en gezonde moestuin de inwoners van de gemeente Sliedrecht nader tot elkaar te brengen, in educatie te voorzien en sociale doelgroepen te ondersteunen in de integratie in de maatschappij.

Jaarverslagen
2020
2019
2018
2017
2016

ANBI-formulier
Download
Schep
   
         
   

Onze doelstellingen

1. Het creëren en beheren van één of meer moestuinen in combinatie met educatieve activiteiten;

2. Het leveren van een bijdrage aan voorlichting en educatie op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid;

3. Andere activiteiten te organiseren die de bekendheid en het gebruik van de moestuin(en) kunnen bevorderen, binnen alle doelgroepen, hierbij valt te denken aan GGZ instellingen, oudereninstellingen, scholen en reclassering;

4. Het verkrijgen van subsidies en andere geldmiddelen om de activiteiten uit te voeren.

5. Het doneren, verkopen of leveren van groenten en fruit aan o.a. voedselbank Sliedrecht, kookclubs van bejaardenhuizen, restaurants met bijzonder (streek) gerechten en andere organisaties om zo mogelijk zonder gemeente subsidie de tuin te exploiteren.
   
   


   
     

Roulatieteelt

Op de tuin verbouwen we een grote diversiteit aan groenten en fruit. Ter voorkoming van ziekten in de planten maar ook ter voorkoming van uitputting van de grond, passen we op de tuin roulatieteelt toe. Dat betekent dat we elke groente ieder jaar een andere plek geven op de tuin. Maar ook zetten we sommige planten bij elkaar of juist uit elkaar om de groenten gezond te houden. Bovendien hebben we genoeg keuze om ook elk jaar weer een andere groente te verbouwen.

   
     

   
                     
   

Wat verbouwen we zoal?

   
   

Diverse aardappelen Bieten
Wortels
Aardperen
Boontjes (diversen)
Erwten

 

Boerenkool
Spruitkool
Spitskool
Bladgroenten
Aardbeien
Appels

 

Peren
Vjjgen
Frambozen
Bramen
Bessen

 

We hebben tevens een kruidentuin met
salie, lavendel, thijm
bieslook, munt en
peterselie

   
                     
   

Moestuin

Zo natuurlijk mogelijk
Op de moestuin maken we gebruik van natuurlijke middelen, zoals bijvoorbeeld brandnetelgier wat goed helpt tegen luis en diverse schimmels. Onze zaden komen bij een biologische leverancier vandaan. En we hebben een eigen composthoop die we maken van restafval van de tuin. Bemesting doen we met koemest van de Charlotte van Bylandthoeve. Ook wel bekent als de kinderboerderij Sliedrecht.


Imker

Imkerij
Het houden van bijen en het bewerken van de producten van bijen is een leerzaam project. In het kader van educatie is een imker aangetrokken voor de tuin. Sinds 2014 heeft de imker de tuin betrokken met een paar bijenvolken. Voor onze stichting is dit een mooie uitbreiding ook in het kader van de educatie. De imker geeft regelmatig uitleg en lezingen zodat er meer bekendheid komt over het houden van bijen en de voeding die bijen nodig hebben om te kunnen voortbestaan. Binnen het seizoen is de honing via de imker verkrijgbaar bij ons op de tuin en buiten het seizoen kun u voor de heerlijke honing terecht bij Kees de Bruin 0184-418669.


Insectenhotel

Insectenhotel
Aansluitend op het imker verhaal zijn er natuurlijk nog meer diertjes die ‘zorgen’ voor een goede biodiversiteit. Elk insect heeft zijn eigen voorkeur voor huisvesting. Middels een insectenhotel, waar meer insecten in afzonderlijke compartimenten maar wel dicht bij elkaar gehuisvest zijn, wordt het mogelijk om bezoekers van de tuin meer te leren over het nut van deze insecten. We zijn bezig om een insectenhotel te bouwen. Wij zien dat als een grote aanwinst.


Oogstkaart

Verkoop groenten en fruit
Op de tuin verkopen we aan bezoekers seizoensgebonden groenten en fruit, zolang de voorraad strekt. Vaak moeten we terplekke de groenten nog voor u uit de tuin halen. Verser kan toch niet? Op de tuin hebben we een systeem om niet al te veel kasgeld in omloop te hebben. Zo kunnen bezoekers bij ons een oogstkaart kopen, dat is een soort strippenkaart.  De kaarten zijn te koop voor 5 / 10 / 20 euro. Leuk om ook eens als verjaardagskado te geven! Met de oogstkaart kunt u alleen groenten en fruit kopen.

   
   

   
         
    ADRES Lijsterweg 70,
3362 BK Sliedrecht
EMAIL info@socialemoestuin.nl   Webdesign: Devaca